Sen de İzle!

4 Aralık 2011 Pazar

Maymunlar Gezegeni , Pierre Boulle [1963]

Maymunlar Gezegeni , Pierre Boulle [1963]
Yazar : Pierre Boulle
Tür : Bilim Kurgu
Yıl : [1963]


Arka Kapak

Kadin, dünyada görülemeyecek kadar üstün güzellige sahipti. Fakat Betelgeuse gezegenine gelen yabancilari, asil etkileyen güzel, gri gözleriydi, ama bu gözlerde zekâdan eser yoktu...

Çirilçiplakti ve bir kayanin üstünde heykel gibi kimildamadan duruyor, yabancilarin hareketlerini izliyordu.


Betelgeuse yildizinin dünyaya benzeyen küçük gezegenindeki yasanti çok degisikti, insanlar çiplak, vahsi ve aptal; oysa maymunlar giyimli, uygar ve bilgiliydi...
Sinema ile teknolojinin birlikteliği her yıl yepyeni heyecanlar yaşatırken, görselliğin zirvesi de sürekli yukarılara çıkıyor. Bugün gösterime giren 'Maymunlar Cehennemi Başlangıç'ın dijital dünyasına konuk olun...
Pierre Boulle tarafından 1963 yılında kaleme alınan ‘Maymunlar Cehennemi’ isimli bilimkurgu romanının sinemaya aktarılması için fazla beklemek gerekmemişti. Döneminin (ve belki de bütün sinema tarihinin) en önemli bilimkurgu filmlerinden birisi olarak kabul edilen bu ilk film 1968 yılında J. Schaffner tarafından sinemaya aktarılmıştı.
Bu yapım, ‘bilinmeyen’ bir gezegene yolculuk yapan Charlton Heston’ın canlandırdığı Albay George Taylor önderliğindeki astronot ekibinin meceralarını anlatıyordu. Bu ıssız gezegende, maymunlarla insanlar bir anlamda yer değiştirmişlerdi. Konuşan akıllı maymunların, hayvanımsı insanlara hükmettiği bir gezegendi burası. ‘Dönemin ruhu’na fazlasıyla uygun olan bu filmin gördüğü ilgi üzerine beş yıl içerisinde dört yeni film daha çekildi. Ardından TV dizisi geldi. Ama ‘Maymunlar Cehennemi’nin sinemaya yeniden dönmesi için 30 yıl beklemek gerekecekti. Fantastik dünya kurmada uzman Tim Burton imzası taşıyan ve 2001 yılında vizyona giren ‘Maymunlar Gezegeni’ yönetmenin hayranlarını ve sinema severleri hayal kırıklığına uğrattı.
On yıllık bekleyişin ardından bugün vizyona giren ‘Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ ise en azından görsel olarak seyircisini fazlasıyla memnun edecek gibi görünüyor. ‘Avatar’ın da dijital efektlerini yapan ‘Weta Dijital’ tarafından kotarılan filmin görsel boyutu sinemaya yepyeni bir boyut katacak gibi görünüyor.
Daha önce çok da başarılı bulunmayan ‘Kaçış/The Escapist’ filmini çeken Rupert Wyatt’ın kariyerini bir üst basamağa taşıdığı filmde 900’den fazla görsel efekt kullanıldı.
Yönetmen Wyatt’a göre Kanada’nın Vancouver eyaletinde çekilen filmin seti yakın gelecek efektini çok iyi yansıtıyor.
Filmde ana kameraların haricinde bir düzine kızılötesi kamera kullanılmış. Kameraların bu kadar kapsamlı döşenmesinin nedeni en küçük bir hareketi bile kaçırmamak. Kameraların kaydettiği hareketlere bilgisayarda maymun efekti verilmiş. Yüzlerinde yeşil noktalar bulunan gri tulumlu adamlar bilgisayarlar tarafından ekranda maymunlara dünüştürülmüş. ‘Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ filmi seslerden ziyade bir hareket filmi.

GOLLUM, KING KONG ŞİMDİ DE CAESAR
Filmin akıllı maymunu Caesar rolünün Andy Serkis’e verilmesi oldukça makul görünüyor. Zira oyuncu ‘Yüzüklerin Efendisi’nde Gollum’u, ‘King Kong’da Kong’u canlandırdığı için bu tür rollere alışık! Serkis sinemada son zamanlarda popüler olan ‘devinimleri yakalama’ tekniğinde öncü olarak görülüyor. Serkis bilgisayar ürünü Caesar’ın kendisi kadar etkileyici. Diğer aktörler kendi repliklerini söylerken, onlara inandırıcı bir homurtuyla karşılık veren Serkis, rolüne tam büründüğünü söylüyor. Ama çekimlere başlandıktan kısa bir süre sonra, ses kayıt operatörü diyalogları duyamadıkları için ondan sessiz olmasını istemiş. Serkis bunu Caesar’ın nasıl iletişim kurduğunu anlatmak için yaptığını belirtiyor. Caesar karakterinin Kong karakterinden farklı olduğunu, Kong’un tam anlamıyla bir goril olduğunu, Caesar’ın daha fiziksel hareketlere dayanan bir durumu olduğunu belirtiyor.
Devinimi yakalama tekniğini kullanırken Serkis bir maymunun ne kadar evrilirse o kadar akıllı ve bir o kadar saldırgan olabileceğini anlamış. “Eğer gerçek maymunlar kullanıyor olsaydık, çekim kâbusa dönerdi” diye ekliyor Serkis.

MAYMUNLARIN CHE’Sİ
Filmin ana karakteri olan maymunların lideri Caesar ile ilk kez serinin ikinci filmi ‘Maymunlar Cehenneminden Kaçış’ın sonunda tanışmıştık. Milo adıyla dünyaya gelen bu maymun bir sonraki film ‘Maymunlar Cehenneminde İsyan’ da insanlar tarafından tutsak edilen maymunları örgütleyen ve isyana öncülük eden karakter olarak karşımıza çıkmıştı. İsmini Caesar olarak değiştiren kahramanımızın önderliğinde dünyanın yönetimini ele geçiren maymunların hikayesinin devam filmi ‘Maymunlar Cehennemi İçin Savaş’ta ise Caesar önderliğinde kurulan yeni dünyanın da ‘mutluluk vaat etmediği’ne tanıklık ettik. ‘Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ın kahramanı Caesar ise bir bilim adamı tarafından özel olarak eğitilen ‘laboratuvar ortamında’ zekası geliştirilen bir maymun. Caesar tıpkı ‘Maymunlar Cehenneminde İsyan’da olduğu gibi bir kez daha ırkına önderlik ediyor. Filmde Caesar’ı canlandıran Andy Serkis onun lider özelliğiyle Che Guevara’yı anımsattığını düşünüyor.

AVATAR’DAN SONRAKİ ADIM
Görüntü Efekti Yönetmeni Joe Letteri bu filmi Gollum’un, Kong’un ve ‘Avatar’daki Na’vi’nin bir sonraki adımı olarak görüyor. Bu filmde gerçekçi maymun karakterler yaratarak devinim hareketlerinin çekimini tamamen canlı kıldıklarını belirten Letteri, “Avatar’ın karakterleri çok uzun boylu oldukları için kameralar gizlenemedi, ama bu filmde kameraları gizledi. Böylece aktörlerin bire bir performansları daha doğal çekildi” dedi.

PETA’DAN TEŞEKKÜR
Amerikalı hayvan hakları örgütü PETA, çekimlerde gerçek maymun kullanmayan film ekibine teşekkür etti. Filmin Los Angeles’taki galasına katılan örgüt, filmin yönetmeni Rupert Wyatt’a örgütün her yıl hayvan dostu kişilere ve kuruluşlara verdiği Proggy Ödülü’nü verdi. PETA, örgütün onay mührünü alan filmin, stüdyoların filmlerde gerçek hayvanları kullanmayı bırakması için cesaretlendirmesini umduğunu belirtti.

Maymunların serüvenİ
1) Maymunlar Cehennemi (1968) / Franklin J. Schaffner
1968’de çekilen filmde, astronot Taylor uzayda bir görevde iken 40.yüzyılda yaşayan yabancı bir gezegene düşer. Orada Zira ve Cornelius isimli maymun bilginlerle arkadaş olur. Zamanda yolculuk yapan Taylor bu gezegenin aslında Dünya olduğunu fark eder. Filmin sonunda Taylor, Yasak Bölge’de gözden kaybolur.

2) Maymunlar Cehenneminin Altında (1970)/ Ted Post
Brent isimli bir astronot bir önceki filmde kaybolan Taylor’ı bulmak için Yasak Bölge’ye gelir. Taylor’ı yeraltındaki tünellerde esir tutan bir grup insan maymunların bu bölgeyi istila edeceğini düşünmektedirler. Ellerinde güçlü bir silah bulunduran telekinetik güçlere sahip bu insanlar maymunları yok etmek istemektedirler.

3) Maymunlar Cehenneminden Kaçış (1971)/ Don Taylor
Yasak bölgeden kaçmayı başaran Taylor ve hayatta kalan maymunlar Zira ve Cornelius Dünya’ya gelirler. İlk başta onlara iyi davranan insanlar daha sonra Zira ve diğer maymunları öldürürler. Kimsenin bilmediği ölmeden önce Zira’nın Milo isimli bir bebek dünyaya getirdiğidir. 1971 yapımlı bu filmde Roddy McDowall ve Kim Hunter rol alıyor.

4) Maymunlar Cehenneminde İsyan (1972)/ J. Lee Thompson
Amerika’da maymunlar köle olarak görülmeye başlanmıştır. Sirkte çalışan Armando’nun şefkatli bir şekilde yetiştirdiği Zira’nın bebeği Milo esir edilmiş ve ismini Caesar olarak değiştirmiştir. Bir isyan başlatmak isteyen Caesar diğer köleleştirilen maymunları örgütlemeye başlar. Film hem ırkçılık ve özgürlük konularında yaptığı göndermelerle serinin en iyilerinden birisi olarak dikkat çekti.

5) Maymunlar Cehennemi İçin Savaş (1973)/ J. Lee Thompson
Maymunlar ve insanlar arasında çıkan nükleer savaşta dünya mahvolmuştur. Maymunlar hayatta kalan insanlara kendi bölgelerinde yer açmışlardır ama Caesar’ın isteği dışında onlara ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmaktadır. Bu durum onları son bir savaşa daha itecektir. Bu bölüm serinin en zayıf filmi olarak kabul ediliyor.

6) Maymunlar Gezegeni (2001)/ Tim Burton
Maymunlar Cehennemi’nin 70’lerde yarattığı fırtınanın ardından ortaya çıkan uzun sessizliği bozan kişinin Tim Burton olması kaçınılmazdı. Mark Wahlberg, Tim Roth ve Helena Bonham Carter gibi oyuncularla çalışan Burton’un uyarlamasının beklentiyi karşılamaktan oldukça uzak kaldığını belirtelim.

Dijital efektler nasıl oluşturuldu


Maymunları canlandıran oyuncular üzerinde işaretler bulunan özel kostümler giydi.


Set görüntülerinden elde edilen veriler dijital ortamda yeniden oluşturuldu.



İki görüntü birleştirilince filmin perdede gördüğümüz sahneleri ortaya çıktı.


Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu