Sen de İzle!

4 Aralık 2011 Pazar

Jules Verne (1828 -1905 ) Yazar Hakkında

Jules Verne (1828 -1905 ) Yazar Hakkında

Yazar Hakkında



Fransada dogdu. Denizcilik gelenegi olan bir ailenin çocuguydu ve bu durum onun yazin hayatini derinden etkiledi. Küçük bir çocukken gemilerde tayfalik yapmak için evden kaçti ama yakalanip ailesine teslim edildi.

1847'de hukuk ögrenimi görmesi için Paris'e gönderildi. Ancak paristeyken tiyatyora ilgisi derinlesti. 1850'^lerin sonlarinda ilk oyunu yayimlandi. Babasi, hukuk ögrenimini biraktigini duyunca büyük bir tartisma çikti ve harcamalari için gönderilen para kesildi. Bu durum Jules Verne'i öykülerini satarak para kazanmaya zorladi.

Paris'in kütüphanelerinde jeoloji, mühendislik ve astronomi okunarak geçirilen uzun saatlerden sonra, Jules Verne ilk kitabi Balonla Bes Hafta'yi yayimladi. Bu romani, Dünya'nin Merkezine Seyehat, Dünya'dan Ay'a ve Denizler Altinda 20 000 Fersah gibi romanlar izledi.

Romanlarinin büyük begeni toplamasi Jules Verne'i zengin bir adam yapti. 1876'da büyük bir yat satin aldi ve Avrupa'nin çevresini yatiyla dolasti.

1905'de Amiens'te öldü.

-------

Jules Verne ilk bilim kurgu türünün babasıdır. Bütün zamanların en fazla tercüme edilen 2. yazarıdır.

Üzücü bir gerçek ilk romanı "Balonla Beş Hafta"nın biri hariç tüm yayıncılar tarafından reddedilmiş olmasıdır. Eğer Pierre-Jules Hetzel de reddetmiş olsaydı belki de onu hiç tanımıyor olacaktık.

En Önemli 4 eseri:
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk (1864)
  • Aya Yolculuk (1865)
  • Denizler Altında 20.000 Fersah (1869-1870)
  • Seksen Günde Devr-i Âlem (1873)

Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu