Sen de İzle!

4 Aralık 2011 Pazar

Dune , Frank Herbert [1956] Bilimkurgu - Fantastik Kurgu / Bilgi/Yazılar/Açıklama



Yazar :
Frank Herbert
Tür : Bilim Kurgu
Yıl : [1956]


Ödüller
Hugo,Novel (1966)
Nebula,Novel (1966)



Kod:
Frank Herbert, Dune'un ilk baskisini yapacak bir yayinevi bulmakta çok zorlanmis. Sonunda 1965'te küçük bir yayinevi çok riskli bulsa da kitabi basmaya karar vermis. Hiç tanitimi yapilmamasina karsin ilk baskisi kisa zamanda tükenen Dune, 60'li yillarin kült kitaplarindan biri olmus. Yazarin, 6 kitaptan ne kadarini ta basta kurguladigini, ne kadarini gördügü yogun ilgi üzerine ekledigini tam olarak bilmiyoruz, ancak son üç kitabin biraz daha zorlama oldugu söyleniyor.

Tüm dünyada 12 milyondan fazla satmis olan Dune, ayni yil Hem Hugo hem de Nebula Ödüllerini almaya hak kazanan tek roman olma özelligini hala koruyor. 1984'te David Lynch tarafindan sinamaya aktarilidi ancak romanin gördügü ilgiyi görmedi.

Dune, birkaç düzeyde okunabilir: Ekolojik bir roman olarak, Orta ve Uzakdogu ögelerinin karisimindan olusan mistik bir roman olarak ve bir baskaldiri romani olarak. Zaten Dune, bu kadar yogun ilgi görmesini, bu özelliklerinin 60'li yillarin ikinci yarisindaki gençlik hareketleri ile parallelligine borçlu. Ancak Dune'u sadece dogru zamanda yazilmis bir kitap olarak degerlendirmek, Frank Herbert'e haksizlik olur. Çünkü Dune, yasamin olmazsa olmaz ve ekonomistlerin deyimiyle "ikame edilemez" bilesenlerinden biri olan "su"yun yoklugunda; nasil bir dünya, kültür, inanç sistemi ve yasayis biçiminin sekillenebilecegini iyi düsünülmüs ve detayli bir çerçevede sunuyor.
Arka Kapak

Imparatorluk Takvimine göre yil 10.191.

Halkinin Dune dedigi Arrakis gezegeni yillardir gaddarligi ve acimasizligiyla taninan Harkonnenlerin elinden kurtulup Atreides Hanedaninin yönetimi altina girdi. Baron Vladimir Harkonnen bu yenilgiyi kabul edecek mi? Konsey'e bagli Büyük Hanedanlarin çok sevdigi ve dogal olarak diger güçlülerin kiskançligini kazanan, adil namiyla taninan Kizil Dük Leto Atreides, yönetimini üstlendigi bu yeni gezegende de basarili olabilecek mi? O gezegen ki evrendeki en degerli maddenin, melanj denilen baharatin elde edilebildigi yegane kaynak. Kizgin günesinin kavurdugu çöllerinde yasayan, gezegenlerini sulak bir yer yapabilme hayaliyle yasayan bir halk; insanlik tarihinin görebilecegi en iyi savascilar, çölün özgür halki Fremenler ... kendilerini Cennete götürecek olan liderlerini, mesihlerini bekliyorlar.

Binlerce yildir süren Atreides laneti bir kez daha yasanacak... Güce sahip olma duygusunun etrafinda girdaplanarak gelisen entrikalar, savaslar ve ihanetlerin arasinda Dune tarihinin sayfalari açiliyor

Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu