Sen de İzle!

18 Ağustos 2011 Perşembe

Yüzük kardeşliği I. Bölüm

Sinema
Yüzük kardeşliği I. Bölüm

Yüzüklerin Efendisi'nin, bugüne kadar kurgulanan en zengin ve ayrıntılı fantezi dünyası olduğu tartışmasız... Yönetmen Peter Jackson, Tolkien'in romanını filme çekerek milyonlarca okurun düş gücüyle düelloya giriyor.

Ian McKellen'ın oynadığı Büyücü Gandalf, tehlikeli Moria madenlerinde "Yüzük Kardeşliği"nin liderliğini yapıyor. Yüzüklerin Efendisi hakkında çok şey söylendi: Bir efsane, 20. yüzyılda yazılmış en iyi kurgu roman, küçük boyutlu kahramanların konu alındığı büyük bir kitap... Nasıl tanımlanırsa tanımlansın, üçlemenin ilk bölümü 1954 yılında yayımlandığında çok büyük bir etki yaratmıştı. Sadık hayranlarını fan-kulüplerde bir araya topladı, hakkında akademik araştırmalar yapıldı ve düşün-kurgu türü romanlara önayak oldu.


Dünyada 50 milyondan fazla kişinin okuduğu sanılan romanın ilk cildi "Yüzük Kardeşliği" yayımlandıktan sonra, "The Sunday Times" gazetesi dünyanın artık iki gruba bölüneceğini belirtmişti: Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar...

Bu yapıt neden böylesi bir tutku doğurdu? Yeni kuşak okuyucular üstündeki cazibesini nasıl korudu? Dizi, ebedi bir tema üzerine kurulu: kötülüklere karşı iyinin mücadelesi, çağdaş dünyayla çatışma içindeki doğa ve hırsın dostluk üstündeki yozlaştırıcı etkisi... Üçlemenin 900'ü aşkın sayfalarında, Orta Dünya'nın büyüsü ve unutulmaz uygarlıkları okuyucuyu sarıyor: insanlar, hobbitler, elfler, cüceler, büyücüler, dev troller ve zalim orklar... Ve şimdi, J.R.R. Tolkien'in başyapıtı beyaz perdede. Serüven, üçlünün ilk bölümü olan "Yüzük Kardeşliği" ile başlıyor.
Christopher Lee Saruman'ı canlandırıyor. "Hepsini yönetecek tek yüzük. Onları bulacak tek yüzük. Hepsini bir araya getirecek ve onları karanlıkta birleştirecek tek yüzük..." Gezgin hobbit Bilbo, kullananı görünmez kılan sihirli yüzüğü yeraltı dünyasının kralı Gollum'dan çalar. Bu yüzük Orta Dünya'nın çeşitli yerlerine dağılmış öteki sihirli yüzükleri de denetleme özelliğine sahiptir.

Orta Dünya'yı cehenneme çevirecek kadar hırslı, Karanlıklar Efendisi Lord Sauron da bu yüzüğün peşindedir. Yaşayan tüm ırklar tarafından, yüzüğün Lord Sauron'un eline geçmemesi için, kötülüğün kalbi Mordor'da yok edilmesine karar verilir. Bu tehlikeli görev, Frodo Baggins ile en büyük destekçisi Gandalf'ın önderliğinde hobbitler, elfler ve insanlardan oluşan "Yüzük Kardeşleri" tarafından gerçekleştirilecektir.

Böyle bir serüven, Lord'un topraklarının derinliklerine, yani ork ordusunun toplandığı yere gitmek anlamındadır. Ve "kardeşlik", sadece dış düşmanlarla savaşmakla kalmayıp, yüzüğün baştan çıkarıcı etkisi ve iç sorunlarla da mücadele etmek zorundadır. Geleceğin kaderi onların elindedir...

Tolkien romanındaki imgesel dünyayı, Orta Avrupa mitolojileri ve masallarından çıkma zengin dilbilgisiyle kurguladı. Yaşamı yeni ırklarla yorumladı; alışılmadık roman kahramanları yarattı; bu kahramanları Orta Dünya adını verdiği bir mekâna oturttu; hatta, aralarında konuştukları dili bile tasarladı. Tüm bunlar, Tolkien'in romanına zenginlik katan öğeler. Okuyucuyu düş dünyasına ve fantastik bir serüvene sürükleyen bir romanın beyaz perdeye aktarılması, kuşkusuz kaygılar uyandırıyordu. "Heavenly Creatures" ve "The Frighteners" filmleriyle hayal dünyasını görüntüye çevirebileceğini kanıtlayan yönetmen Peter Jackson, bu projeyi üstlenen kişi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu