Sen de İzle!

30 Ağustos 2011 Salı

Orta Dünya'nın Güç Yüzükleri



Orta Dünya'nın Güç Yüzükleri

Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları’na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar’a ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içinde Mordor Diyarı’nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisine
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içinde Mordor Diyarında

Kısaca orta dünyada güç yüzüklerinin hikayesi böyledir. Ancak biz daha fazla ayrıntıya gireceğiz. İşte size güç yüzüklerinin hikayesi..

Güneşin 2. çağında Sauron farklı bir kişiliğe bürünmüştü. Ruhundaki kötülüğü gizleyerek Elflere iyi görünmeye başladı. Hatta hediyeler dağıtıyordu. Bu yüzden de elfler ona hediye veren yani Annatar demeye başladılar. Ama Sauron’dan şüphelenenlerde vardı. Bunların başını Elrond ve Noldor’un yüce kralı Gil-galad çekiyordu. Maalesef ki Sauron’a inananlar daha fazlaydı. Ve inanan diyarlardan olan Eregion onu memleketlerine davet ettiler. Eregion halkı Orta Dünya’nın en iyi elf demircilerini barındırırdı.

Bir gün Sauron Elflere güç yüzüklerinden bahsetti. Orta dünyayı güzelleştirmek için ne kadar faydalı olacağından da. Ne yazıktır ki Eregion halkı Sauron’un gizli planlarını anlayamadılar ve bu teklife evet dediler..

Gandalf Güç yüzüklerinden bahsederken şunları diyordu. “Çok uzun zaman önce Eregion’da Elf Yüzükleri yapılmıştı, sizin tabirinizle sihirli yüzükler. Ve bu yüzükler, elbette ki, çeşit çeşitti: Bazıları daha etkili, bazıları daha zayıf. Zayıf olan yüzükler , Elflerin daha bu hünerleri tam olarak olgunlaşmadan önce yaptıkları denemelerdi ve Demirci Elfler için bunlar sadece oyuncaklardı. Yine de ölümlüler için tehlikeliydiler.

Neyse atlamayalım... 1500 yılından başlayıp o yüzyılın sonuna kadar 19 güç yüzüğü dövülmüştü. Bunların 16’sının yapımında Sauron doğrudan rol oynamıştı. Ancak 3’ü vardı ki bunları Orta dünyanın en hünerli demircisi olan Feanor’un torunu Celebrimbor dövmüştü ve bu yüzüklere Sauron’un eli deymemişti. Bu yüzükler ali yüzükler arasında en kudretlileriydi. İsimleri : Vilya, Nenya ve Narya’ydı. Yani hava, su ve ateş yüzükleri..

Ancak Sauron tek başına Orodruin dağına gidip hepsine hükmedecek tek yüzüğü dövmüştü. Diğer yüzükleri bağlaması için yüzüğe gücünün büyük bir bölümünü aktarmıştı. Sauron Tek yüzüğü parmağına taktığında Elfler kandırıldıklarını anlamışlardı ve kulaklarında şu sözcükler yankılanmıştı... "Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul." Yani Hepsine hükmedecek Bir Yüzük hepsini o bulacak Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak.

Elfler tarafından planları anlaşılınca Sauron güç yüzüklerini kendisine verilmesini istedi. Ancak Elfler yüzükleri vermeye yanaşmayınca Sauron Eregion diyarını yerle bir edip tüm halkı katletti. Bunların arasında Celebrimbor da vardı. Ama hep kötü şeyler olacak değildi. Sauron, evet 16 güç yüzüğünü ele geçirmişti ama en çok istediği 3 ali yüzüğü alamamıştı. Bu 3 yüzük Celebrimbor’un dövdüğü yüzüklerdi. Bu yüzükler daha sonra onları saklayacak kişilere aktarılmış ve uzun süre akıbetleri bilinmemişti.

Sauron elindeki 16 yüzüğü dağıtıyor:


9’unu insanlara veriyor.

Hatta arasında orta dünyanın en yüce insan halkından yani Numenor olan 3 kişi de vardı. İnsanoğlu kolaylıkla tuzağa düşebildiğini kanıtlamıştı. O günlerde Dokuz Yüzüğü kullananlar giderek güçlendiler. Eskinin Kralları, büyücüleri ve savaşçıları oldular. Zaferler ve büyük servetler kazandılar ama yüzükler onların felaketleri oldu. Sahip oldukları sonsuz yaşam sonunda onlara dayanılmaz gözükmeye başladı. Eğer isterlerse, güneşin altındaki bu dünyada, bütün gözlere görünmeden yürüyebilir ve ölümlü insanoğluna görünmez olan her şeyi görebilirlerdi; Ve birer birer, er ya da geç, başlangıçtaki isteklerinin iyi yada kötü oluşuna, doğuştan gelen güçlerine göre taktıkları yüzüğün kölesi haline geldiler. Sauron’un taktığı Tek’in egemenliği altına girdiler. Hükmeden Yüzük’ü takanı korumak için sonsuza dek görünmez oldular ve böylece gölgeler krallığına girdiler. Onlar artık Yüzüktayfları’ydi, Nazgul, Düşman’ın en korkunç hizmetkarları; karanlık onların yanında ilerledi, ölümün sesiyle haykırdılar...
7’sini cücelere veriyor.

Ancak Sauron’un bilmediği bir şey vardı. Cüceler daha sert ve ehlileştirilmesi daha zor görünüyordu. Başkalarının egemenliğine katlanamayacak gibiydiler. Ne kalplerindeki düşüncelerin içyüzünü anlamak ne de gölgeye dönüp dönmeyeceklerini anlamak kolaydı. Cüceler yüzükleri sadece servet elde etmek için kullandı; öfke ve kontrolsüz servet edinme hırsı yüreklerini tutuşturdu. Sauron bunu anladığında yüzükleri geri almaya çalıştı. Yüzüklerin bir kısmını almayı başarmıştı. Ancak bazıları ejderhalar tarafından yok edilmişti. Hatırladığım kadarıyla Sauron 7 yüzükten 4’ünü ele geçirmeyi başarmıştı.
Peki üç yüzük neredeydi?

Daha sonra anlaşıldı ki en güçlü yüzük olan Vilya, hava yüzüğü Gil-galad’a verilmişti. Gil-galad Dagorlad muharebesinde katledilince yüzük Elrond’a geçti. Nenya’yı yani su yüzüğünü Galadriel korumuştu. Ve son olarak Narya, Ateş yüzüğü gemi yapımcısı Cirdan’a verilmişti. Cİrdan 3. çağda yüzüğü Gandalf’a verecekti. Çünkü Yüzük savaşında onun yüzüğe daha çok ihtiyacı olacağını düşünmüştü.
Peki yüzüklerin akıbeti ne oldu?

Bilindiği kadarıyla Tek yüzük Frodo ve Sam’in çabasıyla ortadan kaldırıldıklarında yüzüklerin devri de kapanmış oldu..

Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu