Sen de İzle!

17 Ocak 2012 Salı

Bilim Kurguyu Bilim Kurgu Yapan Nedir?

Bilim Kurguyu Bilim Kurgu Yapan Nedir?
 
bilim kurgu eserlerinin ortak özellikleri


1. Türenti: hayali “yeni gerçeklikleri” karşılamak üzere yeni sözcükler oluşturmak.

2. Novum (ya da nova, Latince “yeni şeyler”): tarihin akışını değiştirebilecek hayali icatlar, keşifler ya da uygulamalar. (örn: hiperuzay, zamanda yolculuk, ışık hızında yolculuk, klonlama, sinirsel arayüze sahip bilgisayar sistemleri, yapay bilinç, androidler.)


3. Tarihsel varsayım/tarihsel gelecekçilik: yazarın şimdiki zamanından geleceğine nasıl gelindiğini açıklayan, (açık ya da üstü kapalı) tarihsel olarak mantıklı açıklamalar. Bu, bir teknolojinin geliştirilmesini, bir toplumu ya da tüm sistemi açıklamak için kullanılabilir. Şimdiki zaman, geleceğin tarih öncesi olarak sunulur. (Bir başka deyişle, doğaüstü açıklamalar yok, ve tabii ki Dünya’ya bağlantısı olmayan bir başka “dünya”nın betimlenmesi de.)

4. Oksimoron: öykünün en can alıcı bir yerinde saçma bir mantıksal çelişki vardır, en azından günümüz düüşncesine göre öyle görünmektedir. Bu oksimoron, olağanüstü bir şekilde ilginç olabilir. Bazı yazarlar buna vurgu yaparken bazıları arka planda tutmayı tercih ederler. (Zaman yolculuğu en bilindik olanıdır, bir başkası ise “öteki evren(ler)”dir.)

5. Bilimsel uygunsuzluk (oksimoron ile ilintili): Bilim kurgu öyküler (dikkatli bilim adamları tarafından yazılanlar bile) genellikle bilinen bilimin kurallarını bir noktada çiğnerler. Buradaki amaç, günün bilimsel anlayışını eleştirmek değil, (ancak bunu yapmaya da kalkışabilir) gizemli, büyük, gülünç ya da metafizik olarak öyküyü ilginç hale sokacak durumlar yaratmaktır.

6. Büyük kronotoplar: krotonop sözcüğü Yunanca “yer” ve “zaman” sözcüklerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur: kronotop, kurgusal şeylerin kendilerine özgü mekan ve zaman kurallarına göre hareket ettiği bir “yer-zaman”dır. BK eserleri genellikle harkulade garip ve şaşırtıcı derecede büyük ve güçlü, bir ya da daha fazla kronotop içerir. (örn: siberuzay, “Galaksi” “beyin” uzaylı gezegenleri, gelecek dünyaları)

7. Mesel: Bir BK öyküsünün bilimsel içeriği ya da tarihsel varsayımları ne olursa olsun, bir kıssadan hisse, (mesel) olarak tasarlanmıştır. Bilim ve teknoloji ahlak öyküleri için araçlardır; ahlak bilim ve teknolojiyle yakından ilişkili olabilir ancak teknoloji ve bilimin ürünü değildir.

Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu