Sen de İzle!

17 Ocak 2012 Salı

Bilim-kurgu Sinemasının Bilimsel Hataları

Gerçek hayat niçin filmlerdekine benzemez? Cevap çok basit: Fizik kuralları yüzünden!

Insultingly Stupid Movie Physics (İnsanı Aptal Yerine Koyan Sinema Fiziği) adlı kitabında Tom Rogers “Hollywood’un size aptalca fizik kurallarını yutturmaya çalışması bir hakarettir” diyerek “Bu sadece bir film” demenin sinemada yapılan hataları örtmeye yetmeyeceğini belirtiyor.
Hollywood Science (Hollywood Bilimi) kitabında Sidney Perkowitz gerçek bilimle filmlerdeki kurgusal bilim arasındaki ilişkiyi detaylı şekilde inceliyor.
Bilim-kurgu sinemasına hepimiz hayranız. Ama arada bir "Yuh artık! Bu kadar da olmaz..." dediğiniz filmler olmuyor mu?

Size bilimsel bir öykü anlatmak iddiasında olan bir filmin bilimsel kuralları hiçe sayması sinemasever bazı fizikçileri isyan etme noktasına getirdi.

Örneğin; Tom Rogers ve Sidney Perkowitz gibi iki uzman fizikçi Hollywood filmlerinin insan aklını ve bilimsel gerçekleri hiçe sayan uygulamaları karşısında oturup kitap yazma gereği duymuşlar.

Gerçek hayattaki bilimsel çalışmalar ve gelişmeler pek nadiren heyecan verici görünür. Beyaz önlük giymiş sakin insanların bir laboratuvarda ciddi işlerle meşgul olması sinematografik açıdan pek de heyecan verici sayılmaz. Bu açıdan bakıldığında bilim–kurgu sinemasının biraz fazlaca hayalperest senaryolara yüklenmesi anlayışla karşılanabilir. Ama gene de akıllı bir sinema seyircisinin sabrını zorlamamak gerek.

Bilim–kurgu sinemasında bazı genel hatalar var ki artık üstünde bile durmuyoruz. Mesela uzayda ses duyulması, kurşunların izlediği yol, patlamaların şekli, araçtan araca sıçrama, görünür lazer ışınları vs.

Biz bu genel hataları bir kenara bırakıp seçtiğimiz bazı filmlerde kör parmağım gözün üstüne yapılan bazı bilimsel hataları sergilemeye çalışacağız. Aşağıdaki linklerde bazı bilim–kurgu filmlerinin hatalarını okurken umarız ki, bir dahaki seferde ukala bir film yönetmeninin sizi aptal yerine koymasına izin vermeyecek bilgi birikimine ulaşacaksınız.

Bilimsel açıdan hatalar içeren bilim-kurgu filmlerinden bazıları

Armageddon filmindeki bilimsel hatalar
Yaratık (Alien) filmindeki bilimsel hatalar
Gerçeğe Çağrı filmindeki bilimsel hatalar
'Eyvah, çocuklar küçüldü' filmindeki hatalar
'Independence Day' filmindeki bilimsel hatalar
'The Day After Tomorrow' filmindeki hatalar
Yıldız Savaşları Destanı (Star Wars Saga)
Maymunlar Gezegeni (Planet of the Apes-2001)
'Artificial Intelligence' filmindeki bilimsel hatalar
Robin Hood: Hırsızlar Prensi
Su Dünyası (Waterworld) filmindeki hatalar
Kor (The Core) filmindeki bilimsel hatalar
Yıldızlı Pekiyi: Apollo 13

Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu