Sen de İzle!

18 Ekim 2013 Cuma

Orta Dünya ve Elfler


 
Elf kelimesi, Tolkien eserlerinde İskandinav kökenli ve bazı İngiliz kaynaklarında da rastlanan peri benzeri fantastik varlıklardan doğmuştur. Türkiye’de ve dünyanın bir çok yerinde ise insanlar Tolkien’in eserleri ile bu isimden haberdar oldular. Yüzüklerin Efendisi ile bir parçası olduğumuz Orta Dünya’nın en ilgi çeken ırklarından birisi olan Elfler, üstün yaratılış özellikleri ile bizleri büyülemişlerdir. Orta Dünya Elfler’i İskandinav masallarındaki Elfler’den farklıdırlar. Biz burada, Orta Dünya Elfler’ini konuşacağız.

Hikaye ve romanlara konu olan Elfler, fantastik yaratıklar olarak görülmüşlerdir. Ancak Yüzüklerin Efendisi, The Hobbit gibi can alıcı boyutta kaliteli filmler ile yaşantımıza görsel olarak girdiklerinden sanki gerçekte varmışcasına algılanmaktadırlar. İnsanlar, böylesine beğendikleri bu varlıkların gerçekten yaşamış olmalarını dilemişlerdir. Orta Dünya kurgusuna gönül vermiş birisi olarak şahsen benim de böyle isteklerim, keşkelerim var.
Elfler, ölümsüz bir ırktır. Savaşlar dışında pek öldükleri görülmez. Eğer bir Elf çok üzgünse, çok bağlı olduğu yerini, yurdunu, sevdiği ırmakları, sevdiği varlığı terk etmek zorunda kalmamışsa her zaman sağlıklı ve her zaman neşelidir, ölüm yanına bile yaklaşamaz. Cenk esnasında aldıkları ağır yaraların bile sabaha geçtiği bilinmektedir.
23rrdwmElfler, güzel yaratılmış bir ırktır. Soylarından gelen kadınlar ve erkekler müthiş bir zerafetten nasiplerini almışlardır. Yaratılış efsaneleri The Silmarillion isimli kitapta fazlasıyla detaylı olarak Tolkien tarafından kaleme alınmıştır. J.R.R. Tolkien, Elfler’in var oluşlarını, yeryüzünde ortaya çıkışlarını, yaratıcılarını, kurdukları krallıkları, üstün savaşçılarını, insanlarla, cücelerle, diğer ırklarla olan ilişkilerini ve savaşlarını anlatan The Silmarillion, başlarda karışıktır ancak ilerledikçe sizi saracaktır. Zaten birazcık Orta Dünya ilgisi olan bir okuyucu kısa sürede bitirecektir bu kitabı.
Silmarillion kitabında Orta Dünya’nın ve dünyanın şekillenişi, var oluşu, ulu yaratıcıların ilişkileri ve ırklar hakkındaki kararları, cücelerin ortaya çıkışı, insanların ortaya çıkışı, elflerin yaratılışı, Melkor’un kötülüğü büyütmesi, Sauron’un kötülüğü yeşertmesi, kadim kötü varlıklar, insan Elf hikayeleri gibi çeşitli konulardan bahsedilse de kitabın genelinde Elfler anlatılmaktadır. Yüce Elf krallarından Feanor’un Silmarilleri yapmasıyla beraber, bu Silmarillerin, el değiştirmesi, Feanor oğullarının yeminleri ve savaşlara, bölünmelere neden oluşu etrafında Elfler’in yaptığı büyük savaşlar ve mücadeleler yer almaktadır.
Nasıl ki Elflerin geçtikleri, zaman geçirdikleri yerlerde iyilik, güzellik kalıyorsa Orta Dünya’da da kötülüğün ve iyiliğin yayılma dönemleri olmuştur. Bazen bazı Elfler bile yayılan kötülüğün esiri olmuşlardır.
Elf Soyağacı – Elf Soyları
Eru’nun yarattığı ilk Elfler aşağıdaki gibidir. Bu Elfler, ilk uyananlardır. Yaratıcı İluvatar (Eru) tarafından varedildikleri için anne ve babaları yoktur. Kaynaklara göre Elmo, Elwe ve Olwe kardeştir.
  • Finwe,
  • Elwe (Elu Thingol),
  • Olwe,
  • Nowe (Cirdan),
  • Lenwe,
  • Ingwe
Elfler, çok uzun dönemler krallıklara sahip olmalarına rağmen çok çeşitli ve karmaşık olmayan bir soyağacına sahiptir. Bunun nedeni ise her bir Elfin yüce insan krallıklarından bile uzun süren ömrüdür. Örnek verecek olursak Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinde izlediğimiz zarif Elf hanımı Galadriel’in Frodo’nun macerasından bir süre sonra denizin ötesine gittiğinde yedibin yaşlarında olduğunu söyleyebiliriz.
Elf soyu büyük Elf aileleri ile başlar. Bu hanedanlardan gelen aile büyükleri ile Elf soyu devam eder. Silmariller’in hikayesine paralel olarak soylu elf beyleri de çeşitli savaşlarda hayatını kaybetmiştir. Kendilerinden sonra gelen çocukları ile Elf varlığı, Orta Dünya ve Aman’da devam etmiştir.
Önde gelen Elf hanedanları arasında; Olwe, Elwe ve Finwe’nin aileleri vardır. Olwe, büyük yürüyüş ile beraber Orta Dünya’yı terk etmiştir ve bahsi geçen Orta Dünya konularında adı pek duyulmamıştır. Derinlemesine yapılacak analizler ile bazı bilgiler elde edilebilse de diğer soylu Elf beyleri kadar bilgimiz yoktur Olwe hakkında. Elwe ise yüce kral Elu Thingol adını almıştır ilerleyen zamanda. Kendisi krallığını uzun bir zaman devam ettirse de cücelerin hışmına uğramış ve dünyadan göçmüştür. Ondan geriye sadece bir kız çocuğu kalmıştır. Güzelliği dilden dile yayılmış Luthien’den başkası değildir bu kız çocuğu. Tek kollu Beren ile evlenmiş ve insan soyundan gelen ölümlü kocasıyla maceralar sonucu aynı kaderi paylaşmıştır.
Elf hanedanları arasında soy ağacında en geniş yeri tutan aile ise Finwe’nin soyundan gelen ailedir. Yüce kral Finwe’nin ilk eşi Miriel ve ikinci eşi İndis’ten bir çok çocuğu olmuştur. Orta Dünya ve Aman arasında olsun, Elfler arasında olsun bir çok karmaşaya neden olmuş Silmariller’in yapıcısı eşsiz usta Feanor’un ait olduğu bu hanedanın üyeleri Orta Dünya’da bir çok krallık kurmuşlar ve uzunca yıllar savaşta ölenler dışında Orta Dünya’da varlıklarını sürdürmüşlerdir.
19Elfler genelde zarif bir halktır. Büyüleyici bir havaları vardır. Yaşadıkları yerler onlardan nasibini alırlar ve uzunca bir zaman kötülük uzak kalır o mekanlardan. Kötü insanlar onların varlığının kısa bir süre bile olsa geçtiği yerlerden uzak durmuşlardır. Elfler, cüceler ile iyi geçinememişlerdir. Cüceler onları onlar da cüceleri sevememişlerdir.
Elfler’de bahsettiğimiz zerafet bazı Elf topluluklarında yerini nadiren de olsa karanlığa bırakmıştır. Kötülüğe yakın durmayı seçen, karanlığı aydınlığa tercih eden bazı Elf toplulukları bilinmektedir. Bunlara bir örnek olarak Thingol’ün akrabalarından Eöl verilebilir. Nan Elmoth’ta yaşamış olan Eöl, cücelerle yakın ilişki kurmuş ve kibirli bir Elf beyidir. Valinor’un ışığını görmeyen bazı Elf toplulukları da Karanlık Elfler diye isimlendirilmişlerdir.
Elfler, insanlar ile güzel dostluklar ve savaş ittifakları kurmuşlardır. Geçmiş zamanda da Beor, Huor, Tuor, Turin, Hurin ve onlar gibi bir çok haşmetli insanın yüksek Elfler ile yanyana savaşlara gittikleri bilinir. Evvel zamandan beri kötülüğün koruyucusu Melkor’a karşı başlayan birliktelik tek yüzük ittifakına kadar sürmüştür. Gücüne son verilen Sharon’un ardından büyük insan krallığı Gondor ayağa kalkmış ve Ayrıkvadili Elrond’un kızı Arwen ile Elendil’in varisi kral Elessar (Elftaşı – Aragorn – Kolcu- Yolgezer) evlenip Elfler ve insanların birlikteliğine son katkıyı yapmışlardır.



Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu