Sen de İzle!

3 Eylül 2011 Cumartesi

Valar Efendileri ( Orta Dünya )

Valar Efendileri ( Orta Dünya ) MANWE: Manwe ve Melkor, Iluvatar’ın düşüncesinde kardeştiler. Dünya’ya giren Ainur arasında en güçlüsü başlangıçta Melkor’du; ama Manwe, Iluvatar’ın en çok sevdiğiydi, onun isteklerini en açık biçimiyle anlayanıydı. Ve O, zaman tamam olduğunda, tüm kralların ilki olmak için atanmıştı; Arda diyarının efendisi ve orada yaşayan her şeyin hükümdarı. Arda’da, O’nun sevinci rüzgârın ve bulutların içindeydi, havanın tüm katmanlarında, yüksekliklerden derinliklere, Arda’nın Örtüsü’nün en uzak sınırlarındaki çimenlerde esen meltemlerde. Lakabı Sulimo’ydu, Arda Soluğunun Efendisi. Bütün hızlı kuşları ve kanadın gücünü severdi, onlar da onun arzusuna göre gelip giderlerdi.




ULMO: Suların Efendisidir. Tek başınadır. Hiçbir yere uzun süre yerleşmez, Dünyanın üstündeki ya da altındaki tüm derin sularda dilediğince gezinir. Kudrette Manwe’ye en yakın olandır ve Valinor yaratılmadan önce onun en yakın dostuydu; ama sonra önemli şeyler tartışılmadıkça Valar divanlarına çok az gitti. Tüm Arda’yı düşüncesinde barındırır ve bir konağa ihtiyacı yoktur. Üstelik toprak üzerinde yürümeyi sevmez ve kendisini akranlarının üslubuna göre nadiren bir gövdeye büründürürdü. Eğer Eru’nun çocukları ona bakarsa, büyük bir korkuyla dolarlar; çünkü tepesi köpüklü korkunç miğferi ve gümüşten, yeşilin tonlarına dek donuk bir şekilde parıldayıp titreşen zırhlı giysisiyle Deniz Kralı’nın, yükselen bir dalga gibi toprağın üzerinde görünmesi korkutucudur. Manwe’nin boru gibi sesi gürültülüydü, ama Ulmo’nun sesi, yalnızca kendisinin görebildiği okyanusun derinlikleri kadar derindi. Bununla beraber Ulmo, hem Elfleri hem İnsanları sevdi, Valar’ın öfkesi altında kalsalar bile onları hiç terk etmedi. Ara sıra Orta Dünya’nın kıyılarına görünmez olarak gelir veya körfezlerin içlerine kadar girerek denizden uzaklaşıp karaya doğru yaklaşır, orada beyaz deniz kabuklarından yapılmış büyük borusu Ulumuri ile müzik yapardı; müziğini duyanlar bunu kalplerinde hisseder ve denize olan hasretleri onları bir daha asla terk etmezdi. Ama Ulmo, Orta Dünya sakinleriyle genellikle sadece suyun müziği olarak duyulan seslerle konuştu. Çünkü tüm denizler, göller, nehirler, pınarlar ve kaynaklar onun yönetimindedir; bu yüzden Elfler, Ulmo’nun ruhunun dünyanın tüm oluklarına aktığını söyler. Böylece tüm haberler, Arda’nın tüm ihtiyaçları ve kederleri, Manwe’den saklanacak olsalar dahi, derinliklerde bile Ulmo’ya ulaşır.



AULE: Ulmo’dan biraz daha az kudretlidir. Egemenliği Arda’nın yapıldığı tüm maddeler üzerinedir. Başlangıçta Manwe ve Ulmo ile birlik içinde çalıştı; görevi toprakların şekillendirilmesiydi. Bir demircidir ve tüm zanaatların efendisidir, küçücük bile olsalar tüm beceri işlerinden, eskinin görkemli yapımları kadar zevk alır. Yeryüzünün derinliğinde yatan değerli taşlar, elde tutması güzel olan altın onundur ve dağ yamaçlarından, deniz havzalarından daha az değildir. Noldor ondan çok şey öğrendi ve O, daima onların dostu oldu. Melkor onu kıskanırdı, düşüncede ve güçte Aule ona denk gibiydi ve aralarında uzun bir mücadele vardı; Melkor daima Aule’nin işlerini bozdu ya da mahvetti, Aule de Melkor’un kargaşa ve fesatlığını onarmaktan yorulup usanmıştı. Ama ikisi de becerilerinin övülmesinden zevk almak, yeni ve diğer Vala’lar tarafından düşünülmemiş şeyler yapmak istediler. Aule, Eru’ya sadık kalarak tüm yaptıklarını onun arzusuna sundu; diğerlerinin işlerini kıskanmadı, araştırdı ve öğütler verdi. Oysa Melkor ruhunu kıskançlık ve nefret içinde harcadı, ta ki sonunda diğerlerinin düşüncelerini taklit etmek dışında hiçbir şey yapamayana dek ve eğer yapabilirse, onların tüm işlerini yok etti.



FEANTURI (NAMO ve IRMO): Ruhların Efendileri, Feanturi, kardeştirler; genellikle Mandos ve Lorien diye çağrılırlar. Ama doğrusu, bu onların yaşadıkları yerlerin isimleridir, gerçek isimleriyle Namo ve Irmo’dur.

Kardeşlerin daha büyüğü olan NAMO, Valinor’un batısına doğru olan Mandos’ta oturur. O, Ölüler Evi’nin koruyucusu ve katledilenlerin ruhlarını bir araya getirendir. Hiçbir şeyi unutmaz; Iluvatar’ın özgürlüğünde sessizce bekleyen şeyler dışında, olacak her şeyi bilir. Valar’ın Hüküm Vereni’dir; ama hüküm ve yargılarını sadece Manwe’nin emri üzerine söyler.

Daha genç olan IRMO, görünün ve düşlerin efendisidir. Valar diyarında, bahçeleri birçok ruhla dolu ve tüm dünyadaki en güzel yer olan Lorien’de yaşar. Valinor’da oturan herkes Irmo ve Este’nin pınarlarında yeniden canlılık kazanır; sık sık Lorien’e gelir ve orada üzerlerindeki Arda’nın yükünü azaltıp dinlenme fırsatı bulurlar.



TULKAS: Güç ve cesaret işlerinde en görkemli olanlarıdır, lakabı Yiğit’tir, Astaldo. Melkor’la yaptıkları ilk savaşta Valar’a yardım etmek için Arda’ya girmiştir. Güreşten ve güç yarışlarından keyif alır; at binmez, çünkü ayakları üstünde giden her şeyden daha iyi koşabilir, o yorulmazdır. Tulkas sporda ya da savaşta daima güler. Elfler doğmadan önceki savaşlarda Melkor’un yüzüne bile gülmüştü. Saçı ve sakalı altın renginde, bedeni sağlıklıdır; silahları elleridir. Geçmişe ya da geleceğe pek aldırmaz, bir danışman olarak işe yaramaz ama gözü pek bir arkadaştır.



OROME: Kudretli bir efendidir. Tulkas’tan biraz daha az güçlüyse bile kızgınlığı daha korkunçtur. Orome, Orta Dünya’nın topraklarını çok sevdi ve oraları isteksizce terk ederek Valinor’a en son gelen oldu. Eskiden sık sık yanında ordusuyla dağlar üzerinden doğuya geçerek, tepelere ve düzlüklere döndü. O, canavarların ve kötü yaratıkların avcısıdır, atlardan ve tazılardan zevk alır; bütün ağaçları sever, bu yüzden Ormanların Efendisi, Aldaron diye çağrılır ve Sindar da ona Tauron der. Güneşte ak ve gecede gümüşi parlayan atının ismi Nahar’dır. Güneşin kızıllık içinde yükselmesi ya da bulutları ayıran şimşekler gibi sesi olan Valaroma, yüce borusunun ismidir. Onun borusu ordusunun tüm borularının üzerinde Yavanna’nın Valinor’da yarattığı ormanlarda duyulur; çünkü orada Orome halkını ve hayvanlarını Melkor’un kötü yaratıklarını kovalamaları için eğitecekti.



(Kaynak: J.R.R Tolkien-Silmarillion/Altıkırkbeş Yayın)


Fantezi Dünyası - Fantastik Resimler - Fantastic Pictures * Orta Dünya,Bilimkurgu,Mitoloji ** Science Fiction - Middle-earth

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Orta Dünya (fantastic middle earth) Fantastik Edebiyat Bilim Kurgu